Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

III. forduló

“Ezen a szerdán reggel 8.30 táján közel 50 ember gyűlt össze a teremben. Középen egy nagy máglya volt, fekete grafittéglákból és fagerendákból építve. Alapja négyzet alakú volt, fölfelé keskenyedett. Ebbe voltak beágyazva grafittömbök. Fermi neutronelnyelő szabályozórudakat szerelt a máglya fölé, Vészhelyzetre gondolva még egy öngyilkos osztag is állt a máglya tetején, hogy szükség esetén neutronelnyelő kadmiumsó vizes oldatát zúdítsa a máglyába, a láncreakciót leállítandó…Fermi kiadta az utasítást, hogy a kadmium tartalmú szabályzórudat 25 cm-es lépésekben emeljék… a nukleáris láncreakció megvalósult.”Mikor és hol valósult meg az a nagy jelentőségű esemény, amiről így számolt be Wigner Jenő? Milyen részt vállalt ő ebben?

1. Készíts egyszerű eszközökből “Kelj fel Jancsi”-t (pl. dobozos üdítő fémdobozából, gyurmából)! Írd le, hogy milyen szempontokat vettél figyelembe a készítésnél! Figyeld meg és írd le a játék mozgását különböző felületeken (vízszintes, ferde)!

2. A következő kísérletet óvatosan, körültekintően végezd el! Alufóliából és gyufa fejéből készíts könnyű rakétát! Egy gyufa fejét borítsd be alufóliával, de egy keskeny csatornát hagyj szabadon, ahol majd az égés során felszabaduló gázok kiáramolhatnak ezzel mozgásba hozva a könnyű rakétát. Az így elkészült rakétát állítsd egy kihajlított gémkapocsra (a gémkapocs egyik végét hajlítsd ki, erre csúsztasd rá a rakétát az alufóliából készített csatorna mentén; a gémkapocs másik végéből, pedig formálj egy talpat, amin a rendszer állni fog). Ezek után tarts égő gyufát az alufóliába csomagolt gyufafejhez, és addig melegítsd, amíg el nem éri gyulladási hőmérsékletét. Mi történik ezek után? Írd le, hogy milyen rakétákat készítettél! Mitől függ, hogy milyen messzire repül a rakéta? Milyen elven működik?

3. A következő kísérlethez szükséges néhány különböző márkájú, jól kimosott joghurtos pohár. Önts 2-3 centiméter magasságig vizet a pohárba és tedd be egy kuktába. Forrald néhány percig, majd várd meg, míg kihűl. Óvatosan vedd ki a joghurtos poharat, ami nem is biztos, hogy egy joghurtos pohárra emlékeztet. Mit tapasztaltál? Mi lehet a magyarázat? (Ha nem kuktával végzed a kísérletet, akkor tömény sós vizet tegyél a joghurtos pohárba és egy edényben lefedve forrald fel a pohár tartalmát.)

Ajánlott feladat:

Tervezz betörőjelzőt, amely pl. jelzi a lakásban tartózkodóknak, hogy egy idegen a lábtörlőre lép. Milyen eszközöket használnál fel, és milyen elven működne?

Internet elérhetőség: http://www.jate.u-szeged.hu/expphys/hirek.htm

III. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2003. február 28.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: Wigner Jenő