Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

II. forduló

Wigner Jenő többek között az atomreaktorok biztonságával is eredményesen foglalkozott. E területen végzett kutatásaihoz kapcsolódik a “wigneritisz” elnevezés, amely egy betegségre utal. Mi vagy ki betegedhet meg wigneritiszben, mi a betegség lényege?

1. Két egyforma üvegpoharat tölts meg azonos mennyiségű és hőmérsékletű vízzel és tegyél néhány (3-4 db) jégkockát is a poharakba. Az egyikre húzz egy átlátszó műanyag zacskót. Mindkét poharat tedd egy felkapcsolt lámpához (pl. asztali lámpa) egyforma távolságra. Várj egy kis időt (pl. fél órát), majd mérd meg a poharakban levő víz hőmérsékletét. Tapasztalsz-e különbséget? Mi a magyarázat?

2. Egy edénybe önts vizet, és az aljára fektess egy fekete kartonlapot. Cseppents egy nagyobb csepp színtelen körömlakkot (körömerősítőt) a vízbe (a víz felszínéhez nagyon közelről). Ez a csepp vékony, kör alakú bevonatot képez majd a víz felszínén, ami néhány perc várakozás után a szélekről kiindulva kezd megszáradni. Ekkor óvatosan emeld ki a kartonlapot ügyelve arra, hogy a vékony körömlakk-réteg a papírra ragadjon és rajta is maradjon. Hagyd megszáradni az átázott papírt (pl. tedd újságpapírra). Vizsgáld meg a lapon keletkezett réteg színét! Mit tapasztalsz és mi a látottak magyarázata?

3. Egy műanyag flakont vágj ketté függőleges tengelye mentén. Így két csónakra hasonlító edényt kaptál, amiből az egyiket, mint hajótestet használod fel. A hajótest első harmadába helyezz egy könnyű kis mécsest, ami majd a “motort” fogja melegíteni. A “motor” elkészítéséhez néhány mm átmérőjű, hajlítható rézcsőre lesz szükség, melynek hossza a hajótesttől függően 20-30 cm. A rézcső középső részénél készíts egy hurkot (pl. egy vastagabb ceruza segítségével) és a hurok két szárát hajlítsd meg úgy, hogy azok egymás mellett párhuzamosan fussanak. A hurkot helyezd a mécsesre (úgy, hogy a mécses lángja melegíthesse a hurkot), a cső két szárát, pedig a hajótesttel párhuzamosan haladva vezesd be a vízbe a hajón kívül (a hajó végénél kissé lefelé görbítve, mint ahogy a motorcsónakokon a valódi propellerek a vízbe érnek). Gondoskodj arról, hogy víz kerüljön a cső teljes hosszába, például úgy, hogy a csövet az egyik végén megszívod. Ha ezek után meggyújtod a mécsest, és biztosítod, hogy a cső mindkét vége a vízbe érjen, a forró vízzel működő hajó elindul. Mi a jelenség magyarázata? Hogyan lehet tökéletesíteni a hajót?

Ajánlott feladat:

Tervezz füstérzékelőt! Milyen eszközök segítségével és milyen elven működne?

Internet elérhetőség: http://www.jate.u-szeged.hu/expphys/hirek.htm

II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2003. február 24.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: Wigner Jenő