Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

I. forduló
“Az ünneplés nagyon indokolt: azt kell ünnepelni, hogy milyen jók voltak a magyar iskolák, amikor engem tanítottak, és milyen jók – remélem – ma is, noha jelenleg nem vagyok diák”. – nyilatkozta Wigner Jenő 1988-ban Budapesten, díszdoktorrá avatásakor. Melyik iskoláról nyilatkozik ilyen hálával még ennyi év után is? Ki volt a legkedvesebb tanára, akinek az emlékét princetoni egyetemi szobája falán függő egyik kép is őrzi?

1. Kapcsolj be egy hajszárítót és fordítsd úgy, hogy függőlegesen felfele fújja a levegőt. A légáramba helyezz könnyű tárgyakat a hajszárítótól különböző távolságokba (pl. zsebkendő, egy és kettő ping-ponglabda). Mit tapasztalsz? Hogyan függ a tapasztalt jelenség a távolságtól, attól, hogy melyik fokozaton működik a hajszárító és a hajszárító függőlegessel bezárt szögétől?

2. Vágj három azonos méretű, apró lyukat egy műanyag üdítős palack (pl. 1,5 literes) oldalán az üveg aljától felfelé azonos távolságokban (pl. 5, 10, 15 cm-re). Töltsd meg a flakont vízzel és figyeld meg, hogy a lyukakon kiáramló vízsugár a palacktól milyen messze ér földet (érdemes egy kádban végezni a kísérletet). Végezz kísérleteket és írd le tapasztalataidat! Vizsgáld meg, hogy a kiáramlás távolsága hogyan függ a palackban levő víz mennyiségétől és változik-e ez a távolság, ha néhány lyukat beragasztasz, vagy bezárod a palackot!

3. Vizsgáld meg, hogy mennyi energia nyerhető ki egy szem földimogyoróból annak elégetésével. Egy gombostű fejét szúrd bele egy parafa dugó közepébe, a hegyére pedig helyezz egy szem földimogyorót. Helyezd a dugót állítva az asztalra, így a földimogyoró az asztal (a tálca) lapjától néhány centiméter távolságban, a gombostűn van. Alufóliából készíts egy kis hengert (4-5 cm sugarút), mellyel vedd körül a földimogyorót. Ez azért kell, hogy a környezettől elszigeteljük a rendszert. Egy kisebb konzervdobozt tarts úgy a földimogyoró fölé, hogy azt meggyújtva a dobozban levő vízfelmelegedhessen (pl. egy hőálló fogó segítségével tartsd a kis dobozt). Önts kevés szobahőmérsékletű vizet a konzervdobozba (mérd meg a hőmérsékletét) és gyújtsd meg a földimogyorót. Várd meg amíg teljesen elég és mérd meg újból a víz hőmérsékletét. Hogyan lehetne ezzel a méréssel a földimogyoró égéshőjét meghatározni? Milyen hibák léphetnek fel és ezek milyen arányban módosíthatják a kapott értéket? Ismételd meg a kísérletet dióval, mogyoróval stb. Mit tapasztalsz? Méréseid szerint melyik anyag égéshője a legnagyobb? Mennyiben módosulnak az eredmények, ha az alufólia védelme nélkül végzed a mérést?

Ajánlott feladat:

Tervezz babaőrzőt, vagyis egy olyan érzékelőt, amely jelez, ha a baba sír a másik szobában! Mit használnál fel a berendezés elkészítéséhez?

Internet elérhetőség: http://www.jate.u-szeged.hu/expphys/hirek.htm

I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2003. február 18.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: Wigner Jenő