Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarországban fizikai kísérletekből, Wigner Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából, általános és középiskolás diákok számára.

Immár hagyományként, negyedik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarországban. Ebben a tanévben az egyik legnagyobb magyar tudósra, a Nobel-díjas Wigner Jenőre emlékezünk abból az alkalomból, hogy 2002. november 16-án ünnepeltük születésének 100. évfordulóját.

A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten szombaton) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai segítik a megoldások értékelését. A feladatok szövege mellett egy-egy idézet is található Wigner Jenővel kapcsolatban.. Egy kis kutatómunkával az idézetekben felvetett kérdésekre is válaszolni tudnak a versenyzők. A megoldásokat a név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2003. március 7-én délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: http://www.jate.u-szeged.hu/expphys/hirek.htm

Figyeld a szombati Délmagyarországot!

SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék