II. forduló: Ki az a Szegedhez kötődő híres matematikus, aki Tisza Lászlóval egyidőben volt hallgató a budapesti tudományegyetemen? Ki volt az a matematikus professzor, akinek óráira így emlékezik vissza Tisza László: “Az általa vezetett egyetemi szemináriumok a legkedvesebb emlékeim közé tartoznak”. II./1. Sodorj össze hengerré 4 darab egyforma címletű papírpénzt, bankjegyet! Egy négyzet alakú hungarocell darab négy csúcsába fúrj egy-egy megfelelő méretű lyukat, ezekbe állítsd bele a felsodort bankjegyeket. A kapott négy “oszlop” tetejére tegyél egy kartonlapot. A kartonlapra helyezz különböző tömegű tárgyakat, és mérd meg, hogy mekkora nagyságú tömeget képes így a négy papírpénz maximálisan megtartani! Mi a jelenség magyarázata?

II./2. Egy üres befőttesüvegbe, a palástja mentén, tegyél egy darab celofánt! Világítsd meg oldalról természetes fénnyel, vagy izzólámpával! Mit tapasztalsz, ha átnézel az üvegen? Milyen más, otthoni tárgyakkal, eszközökkel tudnál hasonló jelenséget előállítani? Mi a látottak magyarázata?

II./3. 150 éve született Heinrich Rudolf Hertz, aki kísérletileg bebizonyította az elektromágneses hullámok létezését. Kortársai a hullámok “észlelésére” az ún. “fritter”-t, vagy más néven “koherer”-t alkalmazták. Készíts egy működőképes, egyszerű koherert! Írd le és mutasd be működési módját!

A II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2007. március 19.

Cím: Dr. Papp Katalin

SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék

Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: Játsszunk fizikát!