I. forduló

Melyik budapesti középiskolába járt Tisza László és a fizika mely területeihez kapcsolódik tudományos munkássága?

I./1. Egy söröskorsót tölts tele teával és oldalról nézve becsüld meg a korsó falának vastagságát. Ezután a teával teli korsót állítsd bele egy vízzel teli üvegkádba (vagy pl. egy megfelelő méretű befőttesüvegbe)! Most is becsüld meg a korsó falának vastagságát, úgy hogy a korsót oldalról, a kád (befőttesüveg) falán keresztül nézed! Mit tapasztalsz? Mi a magyarázat?

I./2. Tálkába tett, vassal dúsított gabonapehelyre (boltban kapható) önts annyi vizet, hogy a víz azt ellepje. Készíts ebből pépet mozsárban, vagy turmixolással! Ezután pl. egy rúdmágnessel keverd meg a pépet! Vedd ki a mágnest a pépből, és egy papírtörlővel töröld meg! Mit látsz a papírtörlőn? Mi a magyarázat?

I./3. A levegő páratartalmának mérésére az un. hygrométereket használják. Készíts hajszálból egyszerű eszközök (pl. kartonpapír, gombostű, stb.) felhasználásával a levegő páratartalmának változását jelző készüléket. Ha skálával ellátott mérőeszközt is szeretnél készíteni, akkor a fürdőszobában a tusolás utáni páratartalmat vedd 100 %-nak, a hajszárítóval megszárított hajszálhoz rendelt érték pedig jelentse a 0%-ot. Mi a működési elve az elkészített eszköznek?

Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2007. március 5.

Cím: Dr. Papp Katalin

SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: “Játsszunk fizikát!”