I. forduló
Teller Ede igazi reneszánsz ember volt. Tudományos kutatásai mellett művészetekkel is foglalkozott. Szívesen zongorázott és verseket is írt. Hol olvasható Magyarországon egyik versének alábbi részlete? Keresni, várni, semmit sem akarni,
Szeretni, vágyni, egyedül maradni.
Nézni a világot becsukott szemekkel,
Látni azt, amit még nem látott meg ember
Gyönyörködni titkos, mély harmóniákban,
Emlékezni arra, mit sohasem láttam.
1. Egy alumíniumból készült üdítős dobozt oldalára fektetve helyezz sima felületre! Hogyan tudnád elérni, hogy a doboz gurulni kezdjen a felületen, anélkül, hogy hozzáérnél? A doboz egy lejtőn felfelé is képes “magától” mozogni. Milyen feltételek mellett, legfeljebb mekkora hajlásszögű lejtő esetében sikerült a kísérlet? Végezz méréseket!

2. Vizsgáld meg, hogyan függ a hernyó alakú gumicukor rugalmassága a hőmérséklettől! A kísérlethez szükségünk van néhány egyforma hosszúságú, hernyó alakú, hosszúkás gumicukorra. Mérd meg a gumicukor hosszát vonalzó segítségével! Ezután a vonalzón hagyva próbáld megnyújtani minél jobban anélkül, hogy elszakadna! Számold ki a megnyújtott és az eredeti hossz különbségét! Egy másik ugyanolyan gumicukrot sodorgass a két tenyered között kb. 2 percig. Így felmelegítve, mekkora maximális hosszra tudod kinyújtani a gumicukrot anélkül, hogy az elszakadna? Melyik esetben nyúlt meg jobban a gumicukor? Mi az eltérés magyarázata?

3. Egy kiterített papírtörlő közepébe szórj egy evőkanál szódabikarbónát, majd mint a boltban a felvágottakat, csomagold be! Fontos, hogy ne csak összegyűrd a papírt, hanem hajtsd egymásra a papír két oldalát! Egy jól záródó, nem lyukas műanyagzacskóba önts egy fél csészényi ecetet, majd ejtsd bele a becsomagolt szódabikarbónát! Nagyon gyorsan zárd be a zacskó száját és engedd el! Mit tapasztalsz? Magyarázd meg a jelenséget! Vigyázz! A kísérletet lehetőleg szabadban vagy a fürdőkádban végezd el, mert így könnyebb lesz feltakarítani utána!

Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2008. március 7.

Cím: Dr. Papp Katalin

SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék

Szeged, Dóm tér 9. 6720

e-mail: modszertan@titan.physx.u-szeged.hu

A borítékra írd rá: Játsszunk fizikát!