Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarországban fizikai kísérletekből, Simonyi Károly tiszteletére, általános és középiskolás diákok számára.

Immár hagyományként, harmadik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarországban. Ebben az évben a tavaly elhunyt nagy fizikusra, Simonyi Károlyra emlékezünk. Munkásságát jellemzi az alábbi ajánlás a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé (1993).

“A Budapesti Műszaki Egyetem nyugállományú professzora, kiemelkedő tudós-tanár, aki négy évtizeden át alakította és művein keresztül ma is alakítja a magyar villamos-mérnök generációk szemléletét. Szakírói munkássága különösen nagy horderejű. A Villamosságtan-Elektronfizika-Elméleti villamosságtan tankönyv trilógiája nemcsak itthon, de angol, német és orosz fordításban Európa-szerte igen nagy hatást gyakorolt. A fizika kultúrtörténete című műve egyedülálló, hatalmas szintézis, amely hidat épít a természettudományos és a humán kultúra közé, nagy hiányt pótol nemcsak a magyar, de a világirodalomban is. ...”

A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten szombaton) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai segítik a megoldások értékelését. A feladatok szövege mellett egy-egy idézet is található Simonyi Károlytól. Egy kis kutatómunkával az idézetekben felvetett kérdésekre is válaszolni tudnak a versenyzők. A megoldásokat a név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2002. március 8-án délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: http://www.jate.u-szeged/expphys/hirek.htm

Figyeld a szombati Délmagyarországot!

SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék