Játsszunk fizikát! (2003/2004. tanév)

III. forduló

Lánczos Kornél a budapesti Királyi Magyar Tudományegyetemen kezdte meg tanulmányait 1911-ben. Egyik professzoráról, aki kísérleti fizikát tanított neki és aki akkor már világhírű tudós volt, a következőket nyilatkozta. “Az ő előadásaira még emlékszem, és rendkívül magasra tartom azt, hogy ő milyen elegánsan magyarázott, és milyen kitűnő kísérleteket mutatott, amelyeknek mindig valamilyen rendkívüli jelentősége volt, és ami gondolkodásra sarkallt.”
Ki volt ez a professzor?

1. Egy fém evőkanalat tarts közel az arcodhoz és nézz bele! Milyen kép jelenik meg a kanálon? Változik-e ez a kép, ha arcodtól távolítod a kanalat? Mi a jelenség magyarázata?

2. Egy műanyag edényre húzz egy gumiból készült úszósapkát (vagy más rugalmas anyagból készült hártyát) úgy, hogy az megfeszüljön. Így egy kis dobra hasonlít a kísérleti eszköz. Tedd azt közel egy hangfalhoz, amelyen keresztül zenét (például klasszikus zene) viszonylag hangosan hallgathatsz. Szórj egy kevés mákot a hártyára és nézd meg, hogyan mozognak a mákszemek a “zene hatására”! Mit tapasztaltál, és mi a jelenség magyarázata?

3. Egészségünk szempontjából fontos a vérerek rugalmasságának megőrzése. Tervezz modellkísérletet, amely bemutatja, hogy csövekben a folyadékok áramlását hogyan befolyásolja például a cső keresztmetszete, rugalmassága, anyagi minősége! Írd le tapasztalataidat, illetve méréseidet!

A III. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2004. március 19.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Lánczos Kornél