Játsszunk fizikát! (2003/2004. tanév)

II. forduló

Lánczos Kornél egyetemi doktorálása után számos külföldi egyetemen és kutató intézetben dolgozott Németországban, az Egyesült Államokban és Írországban. 1973 augusztusában az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Szegeden rendezte meg vándorgyűlését 300 résztvevővel, amelyre meghívták az akkor Dublinban dolgozó tudóst is. Az összejövetel egyik legfontosabb eseménye Lánczos Kornél előadása volt, melynek címe: “Einstein és a jövő”. A gyűlés egyik résztvevője így számol be a tudóssal való találkozásáról: “ Hófehér hajú, de most is udvarias és szerény tudós jött velem szembe emlékeket idézve a múltból. Előadását – eltérően egyik-másik külföldre szakadt hazánk fiától – a legtisztább magyar nyelven tartotta. Világosan, csodálatos könnyedséggel beszélt a legelvontabb fogalmakról. A 80 év nem látszott meg fellépésén.”
Milyen más kapcsolat is fűzte Lánczos Kornélt Szegedhez, a Szegedi Tudományegyetemhez?

1. Egy vékonyabb falú üvegpohárba tölts vizet, majd benedvesített mutatóujjadat húzd többször végig a pohár száján köröket írva le! Változtasd a víz mennyiségét a pohárban! Kísérletezz többféle pohárral! Mit tapasztalsz?

2. Hagyományos, fehér színű, teljes hosszúságú krétával húzz vonalat a táblára. Valószínűleg azt tapasztalod, hogy a kréta “csikorog”. Miért csak a hosszabb kréta ad írás közben csikorgó hangot, a rövidebb nem? Ezután erősen rányomva húzz egy vonalat a táblára egy egész krétával! Mérd meg, hol tört el a kréta! Milyen törvényszerűséget veszel észre, és mi lehet a magyarázat?

3. Fektessünk asztallapra egy oldalára fordított zseblámpaelemet, amelynek a lemezeit párhuzamosan szétnyitottuk. A lemezek közé az asztalra tegyünk egy (applikációs, tapadó) mágnest, a lemezeket hidald át egy vékony egyenes rézhuzallal, vagy réz golyóstollbetéttel. Mit tapasztalsz? Milyen hatások lépnek fel a kísérlet során?

A II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2004. március 12.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Lánczos Kornél