Játsszunk fizikát! (2003/2004. tanév)

I. forduló

Lánczos Kornél doktori dolgozatát a kor egy nagy tudósa számára elküldte véleményezésre, aki 1920 januárjában a következőket válaszolta: “Munkáját oly részletességgel olvastam, amit mai túlterheltségem megengedett. Így mondhatom, hogy az derék és eredeti gondolati munka amelynek alapján Ön méltó a doktori cím viselésére. A nekem szánt megtisztelő ajánláshoz szívesen hozzájárulok.”
Ki volt az a Nobel-díjas tudós, aki ezt a jellemzést írta, és akivel ettől kezdve egészen haláláig folyamatos kapcsolatban állt Lánczos Kornél?

1. Pengesd meg egy villa két belső fogát úgy, hogy mutató és hüvelykujjad között nem túl szorosan tartod a villa nyelét! Ezután a villa nyelének végét érintsd egy asztal lapjához, az asztalra merőlegesen tartva a villát. Egy kis gyakorlás után a megpendített villa fogait egy pohár víz felszínéhez érintve is érdekes jelenséget figyelhetsz meg. Írd le tapasztalataidat! Mi a magyarázat?

2. Készíts egyszerű eszközökből “búvárt”, amely például a tengeralattjárók merülését modellezi! Adj leírást az eszközödről! Milyen elven működik és milyen kapcsolatba hozható Descartes-tal, a híres francia matematikussal, fizikussal és filozófussal?

3. Hogyan tudod megérni egyszerű eszközök segítségével hajszálad vastagságát? Végezz méréseket és hasonlítsd össze a különböző eljárásokkal kapott eredményeket!

Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2004. március 5.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Lánczos Kornél