Kísérletes verseny fizikából:

Játsszunk fizikát! – Emlékezés Lánczos Kornélra

A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja három fordulós versenyt hirdet a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban fizikai kísérletekből, Lánczos Kornél tiszteletére, általános és középiskolás diákok számára.

Immár hagyományként, ötödik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a régió tanulóinak. Ebben az évben Lánczos Kornélra emlékezünk. Lánczos Kornél (1893-1974) a magyar fizika és alkalmazott matematika egyik legnagyobb egyénisége. Kutatásai számos tudományterületet fedtek le, többek között az általános relativitáselméletet, a kvantummechanikát, az alkalmazott matematikát és a tudományos számítási módszertant.

A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten szombaton) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai segítik a megoldások értékelését. A kísérleti feladatok szövege mellett egy-egy idézet is található Lánczos Kornél munkásságával kapcsolatban, melyekre egy kis kutatómunkával könnyen válaszolni tudnak a versenyzők. A megoldásokat a név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2004. március 26-án délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: http://titan.physx.u-szeged.hu/opt/physics/expphys/hirek.htm

Figyeld a szombati Délmagyarországot és a Délvilágot!