JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarországban fizikai kísérletekbõl, Gábor Dénes születésének 100. évfordulója alkalmából, általános és középiskolás diákok számára.

Egy évvel ezelõtt abból az alkalomból hirdettünk versenyt, hogy 200 éve született Jedlik Ányos bencés szerzetestanár, a magyar fizikusok egyik legkiválóbbja és példaképe. Most Gábor Dénesre, a magyar származású Nobel-díjas tudósra, mérnökre, feltalálóra emlékezünk ezzel a kísérletes versennyel. Gábor Dénes több mint száz szabadalom tulajdonosa, hat egyetem avatta díszdoktorává és a Royal Society rendes, az MTA tiszteltbeli tagjának választotta. Nevét meghallva mindenkinek a holográfia jut az eszébe, amiért fizikai Nobel-díjban részesült.

Kedves általános és középiskolás diákok, fedezzünk fel mi is néhány érdekességet a körülöttünk levõ világban! Három héten keresztül (legelõször e héten) szombaton három megoldandó könnyebb-nehezebb kísérleti feladatot találhattok az újságban. Végezzétek el a kísérleteket és küldjétek el címünkre azok körülményeit, a tapasztalataitokat és a jelenségek magyarázatait kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetõen, pontosan fogalmazzátok meg, és ha szükséges, rajzoljátok le a saját eszközeiteket. A feladatok szövege mellett egy-egy idézetet is olvashattok majd Gábor Dénestõl. Egy kis kutatómunkával az idézetekben felvetett kérdésekre is válaszolni tudtok. Ne felejtsétek le a lapokról a neveteket, a címeteket, az életkorotokat, és azt, hogy melyik iskola hányadik osztályába jártok.

A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldõk jutalomban részesülnek és meglátogathatják a SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket. Ugyanezen alkalommal a tanszék munkatársai is látványos kísérletekkel várnak benneteket. Jelige: Gábor Dénes. Internet elérhetõség: http://www.jate.u-szeged/expphys/hirek.htm

Figyeld a szombati Délmagyarországot!

SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék