Játsszunk fizikát! 2005 a Fizika Éve jegyében

2. forduló

Ki a szerzője és a címzettje és miről szól az a levél, amelyből egy részlet a következőkben olvasható:

“Úgy érzem, hogy kötelességem az Ön figyelmébe ajánlani a következő tényeket és javaslatokat:

Az utóbbi év folyamán Joliot kísérletei Franciaországban, továbbá Fermi és Szilárd kísérletei Amerikában megmutatták, hogy elegendő nagy uránmennyiségben láncreakció idézhető elő, minek során hatalmas mennyiségű energia és sok rádiumszerű elem keletkezik. Szinte bizonyos, hogy ez a közeli jövőben megvalósítható lesz.

Az új jelenség bomba gyártását is lehetővé teheti. Feltételezhető - noha kevésbé bizonyos - hogy egészen új típusú és rendkívüli erejű bomba készíthető. Ha egy ilyen bombát hajón egy kikötőbe juttatnak és ott felrobbantanak, az elpusztíthatja az egész kikötőt és annak környékét….”

1. A kávéfőzőkben használatos kávé-filterből vágj ki egy kb. tenyérnyi nagyságú kör alakú részt. A szélétől 4-5 centiméterre rajzolj bele egy vastag körvonalat fekete filctollal. Tedd bele a papírt egy pohárba, úgy, hogy rásimítod a annak belső falára. Önts egy kevés tiszta vizet a pohárba. Várd meg, míg felszívódik a víz a szűrőpapírba. Mit tapasztalsz, miután a víz eléri a fekete körvonalat? Hagyd a papírt a pohárban egészen addig, amíg a víz az egész papírt benedvesíti. Milyen színű gyűrűket látsz? Mi lehet a magyarázat?

2. Egy üvegbe tegyél néhány kanálnyi ecetet és ugyanannyi vizet. Egy nem felfújt léggömbbe tegyél néhány kanálnyi szódabikarbónát. Ezután óvatosan húzd rá az üveg szájára a lufit, és a megtöltött részét megemelve engedd, hogy a lufiból a szódabikarbóna beleszóródjon az üvegbe. Mit tapasztalsz? Mi történik, ha vársz egy kicsit? Mi a magyarázat?

3. Készíts egyszerű eszközök felhasználásával elektroszkópot (pl. szívószálakból)! Köss hozzá különböző anyagból készült, szigetelt talpon álló fémlemezt (pl. alumínium, cink, stb.). Vigyél töltéseket a lemezre (pl. fésű-szőrme, üveg-selyem). Különböző fényforrásokkal (zseblámpa, halogén izzó, ultraibolyafény (kvarclámpa), napfény) világítsd meg a lemezt. Az elektroszkóp milyen előjelű töltése, mely fényforrás, melyik lemez esetében tapasztalsz töltésváltozást? Helyezz üveglapot a fényforrás és a lemez közé! Most mit tapasztalsz? Mi a jelenség magyarázata, és mi köze van a jelenségnek Einsteinhez?

A 2. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2005. március 23.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Játsszunk fizikát! 2005 a Fizika Éve