1. forduló
  1. Két egyforma vastagságú könyvet helyezz egymás mellé az asztalra úgy, hogy a két könyv között kb. 15 centiméter legyen a távolság. A könyvek tetejére tegyél egy írólapot, hogy áthidalja a közöttük levő távolságot. Az így elkészített papírhídra rakj óvatosan 1 Ft-os érméket! Hány darabot tudtál a hídra tenni mielőtt az belecsúszott a könyvek közötti “szakadékba”? Anélkül, hogy bármilyen más anyagot felhasználnál, készíts minél erősebb hidat (például hajtsd össze a papírlapot). A hidak erősségét azzal mérd, hogy hány pénzérmét képesek megtartani! Melyik fajta híd volt a legerősebb és maximálisan hány darab pénzérmét tudtál rápakolni? Mi a magyarázat?
  2. Készíts oldatot mosogatószer és víz felhasználásával. (Az oldatból tartósabb és szebb buborékok fújhatók, ha egy napot áll az oldat a kísérlet előtt, illetve, ha kevés cukrot teszel bele). Egy átlátszó műanyag tetőt, amelyet például a margarinos vagy a joghurtos dobozokon találhatsz, ragasztószalaggal erősíts egy zseblámpához úgy, hogy a zseblámpa fénye átvilágítson a műanyagon. Tegyél egy kanálnyi oldatot a műanyag fedélre és ujjaddal nedvesítsd meg az egész felületet. Egy szívószál segítségével fújj egy nagy buborékot a fedél nedves felszínen. Sötétítsd be a szobát és kapcsold be a zseblámpát. Mit tapasztalsz? Ha óvatosan beledugod a szívószálat a buborék belsejébe és további levegőt fújsz a buborékba, még szebb látványban lesz részed! Kísérd figyelemmel a színek változását! Mi lehet a magyarázat?
  3. Poros szobában a besütő nap láthatóvá teszi a porszemek táncát. Készíts egyszerű eszközökkel olyan berendezést, amely lehetővé teszi a kisméretű részecskék mozgásának megfigyelését! Ki volt az a tudós, aki először leírta ezt a jelenséget? Mi köze van a jelenségnek Einsteinhez?
Egy anekdota szerint egy film Los Angeles-i bemutatójára összegyűlt tömeg láttán egy híres színész a következő szavakkal fordult Einsteinhez: “Engem azért éljeneznek, mert mindenki megért. Önt azért, mert senki sem érti meg.” Ki volt ez a híres színész? Milyen kapcsolatban volt Einsteinnel? Az 1. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2005. március 16.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Játsszunk fizikát! 2005 a Fizika Éve