Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT! 

“2005 a Fizika Éve” jegyében

A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban fizikai kísérletekből, “2005 a Fizika Éve” jegyében, általános és középiskolás diákok számára.

Immár hagyományként, hatodik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban. Ebben az évben csatlakozunk a “2005 a Fizika Éve” nemzetközi és hazai program sorozathoz, versenyünket ennek jegyében szervezzük.

A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten szombaton) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es méretű lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fényképei segítik a megoldások értékelését. Fordulónként a feladatok szövege mellett a Fizika Évéhez kapcsolódó tudománytörténeti kérdés is található. Egy kis kutatómunkával a feltett kérdésekre is válaszolni tudnak a versenyzők. A megoldásokat név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2005. április 7-én délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: http://www.fizikaeve.szeged.hu

Figyeld a szombati Délmagyarországot!

SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék