Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban az egykori szegedi professzor, Bay Zoltán tiszteletére, fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

Immár hagyományként, hetedik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban. Ebben az évben Bay Zoltánra emlékezünk, akinek a vezetésével éppen 60 éve észleltek először Európában radarvisszhangot a Holdról, és akinek a javaslata alapján vezették be a fénysebességre alapozott méterszabványt.

A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A feladatok szövege mellett egy-egy idézet is található Bay Zoltánról. Egy kis kutatómunkával az idézetekre vonatkozó kérdésekre is válaszolni tudnak a versenyzők. A megoldásokat a név, lakcím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2006. március 31-én délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: http://titan.physx.u-szeged.hu/opt/physics/expphys/hirek.html