“Játsszunk fizikát!” Bay Zoltán tiszteletére

III. forduló

Berlinben ismerkedtünk össze 1928-29-ben, majd amikor 1948-ban véglegesen kimentem Amerikába, újra összehozott bennünket a sors. Ő akkor már Princetonban az Advanced Studies vezető professzora volt, a számítógépek alapelvének kidolgozója. Éppen a gépek tökéletesítésén dolgozott, amikor New Yorkban találkoztunk, s megkérdezte tőlem: hallottam az elektronsokszorozó számlálódról, vajon lehetne-e segítségével a számítógépek műveleti sebességét gyorsítani? Megkértem, mondja el, pontosan mire gondol. Azt válaszolta: a számítógépem jelenleg egymillió műveletet végez másodpercenként, én azonban ezt a számot százmillióra szeretném emelni. Lehetséges ez? Elvileg elképzelhető a másodpercenkénti egymilliárdos műveleti sebesség is, a gyakorlati megvalósításon azonban töprengenem kell - válaszoltam. Később írtam neki és előadtam az ötletemet…”

Ki az a tudós, aki Bay Zoltán barátjaként felvetette az idézetben olvasható kérdést és aki sajnos betegsége miatt már nem vehetett részt a javasolt módszer kidolgozásában?

  1. Egy nem túl feszesre felfújt lufin keresztül fűzz át egy kötőtűt anélkül, hogy a lufi kidurranna! Milyen módszerekkel és eszközökkel sikerül ezt megtenned? Mi a magyarázata a szokatlan “mutatványnak”?
  2. Szerezz be egy ún. hajlítható (flexibilis) party szívószálat. A szívószálat hajlítsd meg derékszögben, annak harmonikaszerű részénél. Így egy pipa alakot állíthatsz elő. A harmonikaszerű rész alján fúrj egy kis lyukat. Fűzz át egy kb. 20-25 cm hosszú cérnaszálat a lyukon és bujtasd ki azt a “szívószál pipa” rövidebb végén. A cérnaszál végeit kösd vagy ragaszd össze, azaz készíts “végtelenített” hurkot. Ezután a vízszintesen tartott szívószál hosszabbik végénél fújj erősen a szálba. Mi történik a cérnahurokkal? Keresd meg a jelenség magyarázatát!
  3. Készíts vízbontó készüléket egyszerű eszközökből, amelyben az elektródák mindkét végükön jól kihegyezett grafitceruzák. Rajzold le az elrendezést! Milyen jelenséget tapasztalsz? Hogyan tudod eldönteni, hogy melyik elektródán milyen gáz keletkezik?
A III. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2006. március 23.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: Játsszunk fizikát!