“Játsszunk fizikát!” Bay Zoltán tiszteletére

II. forduló

"… 1944 novemberében Budapesten, egy lágymányosi ügyvéd lakásán találkoztunk. Magyarosan megöleltük egymást. Meghatott, hogy szemtől szemben vagyok a jó baráttal. Az örökké friss …………… vidáman nevetett rám, én is elnevettem magam, amikor megláttam hosszú szakállát és fekete szemüvegét. "

Ki az a híres tudós, akivel Bay Zoltán a szegedi professzorsága idején bensőséges munkatársi, baráti kapcsolatot alakított ki? Hogyan kezdődött az ismeretségük?

  1. Egy nagyobb szöget üss be egy fadarabba. A szög tetejére próbálj meg minél több ugyanolyan méretű szöget elhelyezni más eszköz felhasználása nélkül! Milyen elrendezésben tudtad a legtöbb szöget egyensúlyozni a függőleges szög tetején?
  2. Készíts otthon megtalálható eszközökből könnyen elforduló iránytűt! Írd le milyen eszközöket használtál fel!
  3. Eldobható papírpelenka külső burkolatát távolítsd el. Ezután a belső vattát helyezd egy zacskóba, majd rázd ki a vattában található vízmegkötő polimer anyagot. Vedd ki a vattát a zacskóból, amelynek alján így egy kis adag vízmegkötő port találsz. Szemcseppentő segítségével csepegtess vizet a vízmegkötő port tartalmazó zacskóba. Hány csepp vizet tud megkötni az adott mennyiségű por? Tervezz mérési eljárást a vízmegkötő-képesség meghatározására! Végezz méréseket!
A II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2006. március 16.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: Játsszunk fizikát!