I. forduló
Bay Zoltán a Debreceni Református Kollégiumban az első naptól kezdve ugyanazon diák mellett ült 8 éven keresztül. Ki volt az egykori padtársa, aki így emlékezett vissza első találkozásukra:
 
“Első tízpercben a
nagyudvaron, ahol a fiúkat
bámultam, árván, vad játékukat,
jött valaki, s halkan, objektíven,
így szólt hozzám: "Ha nem játszol te sem,
ne nézzük együtt a többieket?"
Megörültem. Kezeltünk. "A neved?"
"Bay Zoltán." Szép arca, szeme volt.
Az első barát? Magányom oszolt.”
  1. Vegyél egy fém ruhafogast (drótból készült vállfát) a kezedbe úgy, hogy a kampós része lefele álljon. A felső, egyenes drót-darabot hajlítsd úgy meg a közepén egy “púpot” képezve, hogy az ujjad körül majd forgatni tudd. Tegyél egy pénzérmét a kampóra és ügyesen egyensúlyozva forgasd meg a rendszert az ujjad, mint tengely körül (lásd a fenti képet). Mi történik a pénzérmével? Változtasd az érme nagyságát! Mit tapasztalsz? Mi a magyarázat?
  2. Sörkristályt állíthatunk elő, ha egy kis pohár (kb. 50 ml) sörben kevés, kb. 5-10 g keserűsót (MgSO4) oldunk fel. Az oldatot tiszta ecsettel vízszintesen elhelyezett, füzetlap nagyságú üveglapra, vagy átlátszó fóliára egyenletesen kend fel. Várd meg, míg az oldat megszárad. Figyeld meg a kapott képződményt, vizsgáld meg, hogyan függ a kristályosodás különböző paraméterektől (pl. hőmérséklet, szennyezettség, stb.).
  3. Karton– vagy rajzlapból készíts egy dobozt. Mérete egyezzen meg egy tartós-tejes dobozéval. Moss tisztára egy tartós-tejes dobozt. Helyezz egy mobiltelefont először a papír, majd a tejes dobozba. Egy másik telefonról hívd fel a dobozba rejtett mobilt. Mit tapasztalsz? Magyarázd meg a tapasztaltakat!
Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2006. március 9.

Cím: Dr. Papp Katalin
SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720

Jelige: Játsszunk fizikát!